Професията автомонтьор става все по-търсена и у нас, и в останалите страни от Евросъюза. Интересът на автомобилните компании към завършилите професионалните гимназии се е увеличил почти двойно, казаха от Професионалната техническа гимназия във Варна. Гимназията е домакин на Националното състезание за най-добър млад автомонтьор и шофьор.

Да покажеш знанията и уменията си в истински автомобилен сервиз е първата стъпка към намиране на работа. Националното състезание за най-добър млад автомонтьор, освен че избира най-добрите ученици, им дава и шанс за среща с потенциални работодатели.

инж. Надежда Желязкова, зам.-директор на Професионална техническа гимназия – Варна:
“По време на тези практики е много удобен момента те сами да си подберат работници. Имаме такива ученици, които вече работят в сервизите, в които сме провеждали практика. В същото време знам, че винаги има недостиг на такива кадри.”

Участниците в състезанието са избрали бъдещата си професия с различни мотиви. Обединява ги обаче страстта към автомобила и високите скорости.

Участници в състезанието:
”Просто ме пали. Палят ме колите, обичам да монтирам, да ремонтирам и да карам. Ние излизаме с професионална квалификация, която важи за цяла Европа, и можем да отидем навсякъде.”

“От малък се занимавам и съм израснал покрай колите с нашите, по сервизи, и ме влече и искам да продължа напред в нея.”

“Най-много ми харесва по принцип в колите да се човъркам по мотора защото от там идва мощта, от там идва задвижването.“

“Най-вече електрониката и електронните системи.”

Най-добрите от състезанието във Варна представиха България в Европейското състезание “Young Car Mechanic” , което се проведе през месец май 2018г. в Полша.

Отразяването на националния финал Варна 2018 в медиите можете да видите тук