Пловдив пръв влезе в надпреварата за най-добър млад механик. В града под тепетата се проведе първото регионално състезание за определяне на участниците в националния финал „Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“ 2019. Tази година съревнованието се организира от Министерството на образованието и науката и „Интер Карс България “.

Регионалната надпревара в Пловдив се проведе в Професионалната гимназия по машиностроене. В него взеха участие 11 отбора от ученици, изучаващи специалности, свързани с автомобилната техника в Пловдив, Пазарджик, Крумовград, Хасково, Кърджали, Карлово, Виноградец и Смолян. Всеки отбор включваше по 4 състезатели. Трима от тях се състезаваха в категорията „Най-добър млад автомонтьор”, а четвъртият –  в „Най-добър водач на МПС”.

Състезанието започна с решаване на теоретичен тест за автомонтьори, подготвен в три варианта ден по-рано от Министерството на образованието и науката – на хартиен носител, както и с тест за водач на МПС – онлайн листовка, генерирана от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Надпреварата за най-добър автомонтьор предизвика силен интерес и оспорвана конкуренция между участниците. Отборно, състезателите изпълниха по 4 различни практически задачи. Състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор изпълни по едно допълнително практическо задание. В индивидуалната надпревара победи Николай Петаларев от ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ гр. Пловдив. Титлата при отборното класиране отиде при ПГ по техника и технологии „Христо Ботев“ гр. Смолян.

Майсторското управление на автомобил очаквано събра около трасето в двора на гимназията домакин десетки ученици и учители от участващите професионални гимназии. Те наблюдаваха последователно – успоредно и перпендикулярно паркиране, движение напред и назад в тунел и зигзагообразно заобикаляне не конуси за най-кратко време. Най-бърз бе Драгомир Тодоров от ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ гр. Пловдив.

Победата в общата надпревара грабна отборът на ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ гр. Пловдив. Възпитаниците на инж. Георги Гергов- Христо Христов, Николай Петаларев, Владимир Оджаков и Драгомир Тодоров ще премерят сили в националния финал от 11-ти до 13-ти април в ПГТ „Макгахан“, София.

Тримата млади механици с най-високи индивидуални резултати от националното съзтезание ще представят страната ни в международния конкурс „Young Car Mechanic“, организиран от „Inter Cars S.A“ през май . Надпреварата ще се проведе в Полша като сили ще премерят възпитаници на професионалните технически гимназии от България, Полша, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Хърватска и Украйна.